1/10/06 Versierde huizen ter gelegenheid van de overwinningsfeesten op 27 juli 1919. Wie en wat zien we?

Reacties bij deze foto

maurits engelenVraag eerst en vooral : was dat in Bilzen?



Vraag 2: De "Thonet Wiener Kaffeehausstuhl Nr. 14", staat erop, eenmaal leeg, twee keer bezet. Maar die twee halve ringen onder de zit? Bij de oorspronkelijke Nr. 14 is dat één doorlopende ring. Een kloon?



Vraag 3: 't Was duidelijk een (wafelen-)bakker die niet tot de antitabak-lobby behoorde. Levert de kennis opgedaan bij de "Bilisium sigarententoonstelling" geen informatie omtrent die etalagereclame "Jean T???ass Cigares", schuin boven de linkerdame?
2/10/06
Patrick SlechtenTe oordelen naar de onthaaste blik op de gezichten dezer mensen, en de vele vlekken op hun kleer (voorbijrijdende vrachtwagens? de vaulkaar?) zitten zij daar al een poosje. Dit geeft voedsel aan de veronderstelling dat zij daar om veiligheidsredenen hadden plaatsgenomen, nl. om te beletten dat voorbijgangers in de gevaarlijke keldergaten zouden sukkelen. Denk ik.
3/10/06
frans maurissenIn de linker etalage ontwaar ik een foto van (waarschijnlijk) koningin Elisabeth, omringd met vlaggetjes. Foto is dus waarschijnlijk genomen ter gelegenheid van de bevrijdingsfeesten van 1919. De mensen op de foto hebben zich geïnstalleerd om naar de optocht te kijken. Wie en waar: daar ben ik nog niet uit...
13/10/06
Patrick SlechtenHet is misschien gezichtsbedrog, maar het lijkt alsof de weg licht helt. Brugstraat? (vooraan links)
13/10/06
maurits engelenAmbetante foto. Ik waag het roet in de voorlopige vermoedens te gooien.

Zijn dat wel belgische vlaggetjes in het raam links rond de veronderstelde Reine Elisabeth? Driekleur dat wel. Maar boven in dat tricolore vlaggetje staat toch wat in het midden. Plus, nog een ander vlaggetje staat scheef erbij, met een donkere ster of zo op lichte grond. Juist het omgekeerde kontrast van de destijdse Congo-vlag.

Elisabeth?

Dan toch in een voor die tijd atypische setting. Zonder Albert werd ze immers steeds voorgesteld op het staatsieportret van rond haar trouw, 1909, ofwel, na 14-18, in haar witkapje van oorlogsverpleegster.

En was de bompa op de foto wel een bakker? Of deed hij nog wat anders? In de deuropening is het alsof hij binnen een rek vol klompen of schoenen staan heeft, de uitstalling rechts is daartoe niet eenduidig. Ook blijft dat "cigarettes" (?)-merk al even onvindbaar.

Zeg raadselstellers van Bilisum, staat er soms hier weer geen indicatie achter op die foto?
13/10/06
maurits engelenMijn echt genote oppert de idee dat "mijn" klompen of schoenen, evengoed "kaderkes" kunnen zijn. 't Is me wat.

Maar uit de reflectie van de winkelruit, boven links naast de deur, kan je een witte gevel van een overbuur afleiden.

En waarom hebben die keldergaten een baksteenhoge opkant ? 't Gaat misschien toch allemaal ons bilzers verstand te boven.

Reimond Martens kan misschien eens in zijn prentkaartencollectie duikelen.
13/10/06
frans maurissenDe foto komt uit de Valkenborg-collectie. Het doosje waarin het glazen negatief zat, bevatte meerder opnamen van een bevrijdingsviering. Op één van die plaatjes wordt verwezen naar Genk. Mogelijk dus dat onze foto daar vandaan komt. Ze hadden in ieder geval al trottoirs hetgeen in de dorpen rond Bilzen (waar Valkenborg doorgaans "opereerde") nog niet het geval was. Hierbij een oproep tot onze vrienden van de Genkse heemkring om ons te helpen bij deze zoektocht...
13/10/06

Kunt u ons meer vertellen over deze foto?

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: