Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


MAANDAG 14 JANUARI 2019, 20 U.

Frans MAURISSEN

De jonge jaren van Camille Huysmans in Bilzen

 

Vijftig jaar geleden, op 25 februari 1968, drie maanden voor zijn 97e verjaardag, overleed Camille Huysmans. Dit is het geschikt moment om terug te blikken op de jeugdjaren van dit Bilzers icoon. Al op prille leeftijd gaf de hoogbegaafde Camille blijk van inventiviteit en koppig doorzettingsvermogen. In het culturele leven van Bilzen heeft Camille een ereplaats ingenomen: zijn liefde voor muziek, toneel en literatuur zijn haast legendarisch. We ‘ontrafelen’ ook de geschreven jeugdherinneringen van Huysmans waarvan hij zelf zegt dat de scheiding tussen fictie en werkelijkheid vaak erg dun is. Hierbij verwijst hij naar Goethe die zijn memoires betitelde als ‘Dichtung und Wahrheit’.
Deze lezing werd een eerste maal gegeven op 15 juni 2018, ter gelegenheid van de herdenking van de vijftigste verjaardag van het overlijden van Camille Huysmans, op initiatief van de stad Bilzen, Bilisium vzw, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Camille Huysmans en Amsab-I.S.G.

 

Frans Maurissen is huidig voorzitter van heemkundekring Bilisium vzw. Hij is een eminent Bilzen-kenner en schreef
onafgebroken, sinds 1976, een uitgebreide reeks historische bijdragen over Bilzen in het tijdschrift ‘Bilisium’. In 2014 publiceerde hij samen met Koenraad Nijssen het boek ‘Dien vervloekten Oorlog’ over Bilzen tijdens WO I.