Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


MAANDAG 9 MAART 2020, 20 U.

Stefania MARZO

Citétaal ... het nieuwe Limburgs?

 

De steenkoolindustrie heeft haar sporen nagelaten in de Limburgse geschiedenis en het Limburgse landschap. Meer nog: jaren na de sluiting van de mijnen zijn de gevolgen van de activiteit allerminst uitgedeind. De mijnwerkers, massaal aangetrokken uit het zuiden, zijn immers gebleven en hun invloed op het Limburgse taaleigen, met name bij de jeugd, neemt met de dag toe.

Wa make? Sjtijl. Vies veel!
Zwijg uw lip!

We noemen dit verschijnsel 'Citétaal'. Het zijn vooral de Italiaanse mijnwerkers en hun nakomelingen die aan de basis ervan liggen. Zelf noemen ze het "kapotte Vlaams". Het Cités is echter niet langer typisch voor de mijnstreek. Het is een universeel verschijnsel geworden. "Het vreemde mijnwerkersjargon - dat een mix was van Frans en Italiaans - is overgenomen door de jongeren en zo geëvolueerd tot de citétaal die het nu is", zegt de van Genk afkomstige Stefania Marzo. "Gezien het succes van Smos en de Genkse hiphoppers Fonzy Fons en Don Luca, valt het te verwachten dat het Cités weldra heel Limburg zal overspoelen."

 

Prof. dr. Stefania Marzo is afkomstig uit Genk en doceert Italiaanse letterkunde aan de KU Leuven. Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep Kwantitatieve Lexicologie en Variatielinguïstiek, Leuven. Zij bestudeert o.m. bijzondere zinsconstructies in het Italiaans en het Frans, en publiceerde recent over het ontstaan en de verspreiding van Citétaal in Genk.