Forum

oud ziekenhuis

13/9/12 mieke
jeuEigenlijk was het maar een symbolische ęeerste steenĽ, die gisteren in het nieuw ziekenhuis te Bilzen werd ingemetseld, wanteen gedeelte van het gebouwenkompieks, belangrijkste realisatie te Bilzen sinds, de oorlog, is reeds behoorlijk opgeschoten.
De plechtigheid had een strikt intiem karakter en werd o.m. bijgewoond door het nagenoeg voltallig gemeentebestuur, onder leiding van Burgemeester Haffmans,en de leden van de plaatselijkeC.O.O., onder voorzitterschap van vrederechter Bertrand. Toespraken werden gehouden door de h. Lavigne, architekt, die enkele bijzonderheden over het projekt-in-uitvoering bracht en door Burgemeester Haffmans, die bondig de historiek van het St. Martinusziekenhuis te Bilzen schetste, waarna door Burgemeester Haffmans en vrederechter Bertrand een vrij monumentale ęeerste steenĽ werd geplaatst, waarin een oorkonde werd gemetseld, met de voorgeschiedenis van deze realisatie en het opzet ervan, als volgt weergegeven: ęDe kommissie, samen met het gemeentebestuur heeft dit doel willen verwezenlijken om de bevolking van Bilzen en omliggende gemeenten een gezondheidsinstelling ter beschikking te stellen welke aan de noden van deze tijd voldoet, zowel voor de geneeskundige zorgen als voor een ziekenhuis. Moge St. Martinus ons werk zegenenĽ. De oorkonde die als datum 8 mei 1963 draagt, werd ondertekend door C.O.O. -voorzitter A. Bertrand en C.O.O.- sekretaris J. Appermont (*vader van Luc). De gebeurtenis werd besloten met een receptie, in afwachting dat bij de voltooiing van deze uitbreiding een officiŽle en groots -opgevatte inzegening zal volgen.
Belang van Limburg woensdag, 08 mei 1963 [ blz. 6 ]


Eerste kindje geboren in nieuw moederhuis te Bilzen OfficiŽle inhuldiging pas volgend jaar

Veel eerder dan verwacht werd ledige afwerking en de officiŽle einde vorige week op officieuse openstelling zal inderdaad nog wijze het gelijkvloers (chirurgie) wel een jaartje op zich laten wachten doch dit belet niet dat einde vorige week het gelijkvloers en de eerste verdieping werden in gebruik genomen. Inderdaad toen op 2 juli 1962 de eerste schup gestoken door burgemeester Haffmans en voorzitter vrederechter Bertrand'Bilzenaar verheugen en wel de op 8 mei 1963 de eerste steen werd gelegd gewaagde men zelfs in de meest optimistische kringen van een duur van vijf voor de openstelling en met andere klinieken in de provincie en zelfs het land als maatstaf kon men deze periode wel best aannemen. Veel vlotter dan verwacht vorderden deze moeizame werken en amper vier jaar na het begin van de eigenlijke werken kon reeds een gedeelte in gebruik genomen worden. De volledige afwerking en de officiŽle en openstelling zal inderdaad nog wel een jaartje op zich laten wachten doch dit belet niet dat einde vorige week het gelijkvloers en de eerste verdieping in gebruik werden genomen.
Precies een dag na de openstelling mocht men zich reeds op de eerste geboorte van een Bilzenaar verheugen en wel de kleine Jean-Paul Slechten van het gezin Slechten-Briers van de Rooierweg en aldaar in een uiterst moderen en rustige omgeving het levenslicht zag. Men hield er dan ook aan deze eerstgeborene een hulde te brengen in de vorm van een attentie gebracht door voorzitter vrederechter Bertrand, sekretaris dhr. Appermont, kommissielid dhr. Vanrusselt, Moeder overste van het klooster, Dr. Nelissen, Zuster Martin en een verpleegster.
BvL woensdag, 14 sep 1966 [ blz. 8 ]
19/9/12
maurits engelenje bent niet de enige die dat St-Martinusziekenhuis betreurt, de naam, de dienstverlening en de goede zorgen van ooit... 15/9/12
miekehoi,

27 jaar geleden ben ik geboren in het ziekenhuis van bilzen. tegenwoordig ben ik zelf verpleegkundige en moeder van twee kindjes. met deze kindjes moet ik vaak naar kind engezin, dit is gelegen in het oud ziekenhuis. ik heb altijd heimwee in dit gebouw en vraag me vaak af op welk verdiep welke afdeling was, hoe het was om er te werken en of er nog iemand iets over kan vertellen of foto's heeft van het ziekenhuis zelf, binnenin dan. ik weet dat ik ooit eens bij mijn oma op bezoek ben geweest en toen vaak bij de pasgeboren baby's ging kijken, zij lagen toen nog achter het raam...

dus is er iemand die hier nog foto's van heeft of me iets kan vertellen over het ziekenhuis: de naam bijvoorbeeld?

alvast bedankt!
13/9/12

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: