Forum

sjeiresliep

24/1/11 Rik
GeraldDe sjeiresliep met z'ne velo was volgens mij afkomstig van Eigenbilzen. Ooit, midden sixties, heeft hij de kleermakersscharen van mijn vader geslepen : de punten van de scharen waren helemaal weggeslepen (de punt van de schaar was essentieel bij het knippen van o.a. knoopsgaten). Jaren later was mijn vader nog boos daarover, hij had zich dan ook nieuwe scharen moeten aanschaffen.
Vooraan op zijn fiets was een slijpsteen gemonteerd. hij plaatste het achterste wiel op een standaard, plaatste een ketting op het kamwiel van de slijpsteen en op het tweede grote kamwiel : curiositeit, er stond een kamwiel aan beide trappers (links voor aandrijving van het achterwiel, rechts voor de slijpsteen). Deze sjeiresliep had een snorretje, droeg een klak en ook een 'ziekenkasbrilletje ŗ la John Lennon'.
Begin jaren zestig kwam er ook een sjeiresliep uit Tongeren langs. Hij gebruikte een stootkar met de nodige attributen : de aandrijving van zijn slijpstenen gebeurde d.m.v. twee plankjes (zoals een spinnewiel).
In Genk heeft er jarenlang een sjeiresliep (eind jaren 80, begin jaren 90) zijn kar geparkeerd bij het station, totdat ze vernield werd bij een aanrijding. Hij was steeds gekleed in een zwarte broek, een zwarte 'kammezol', een wit (-geweest) hemd en een sjaaltje. Daarbij droeg hij een schipperspet. Hij had nogal veel dorst, want hij "sliep" bijna in het stationsbuffet, zeker toen zijn kar vernield was.
27/2/11
PatrickMisschien niet "the real thing", maar ... google eens op afbeeldingen met "scharenslijper" of "scharensliep" of "scheresliep" ... Wedden dat er iets vergelijkbaars te voorschijn komt ...?
Onze ervaringen met dit "ambacht" waren overigens niet onverdeeld positief: ons moeder heeft zo ooit eens haar hele messenvoorraad zwaar bekrast teruggekregen en toch eiste die kerel een klein fortuin voor zijn activiteit.
We zullen het er maar op houden dat het misschien niet altijd dezelfde slijper was die Bilzen aandeed ...
25/1/11
RikBotte messen brachten ons tafelgesprek vanmiddag bij verdwenen en bijna vergeten erfgoed: de sjeiresliep. Uit mijn kindertijd, jaren '60-'70 dus, herinner ik mij de laatste. Met uitklapbare beugels verhief hij zijn fiets van de grond en - ik weet niet meer op welke manier - bracht zijn pedaaltrap de slijpsteen aan het draaien. Onbegrijpelijk dat niemand er toen aan gedacht heeft daar een foto van de maken. Of vergis ik mij? En is er iemand die weet wie de man was?24/1/11

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: