Geschiedenis

Markante figuren

nicolaas theelen

Nicolaas Theelen

1848-1918

In 1806 trouwde Marie Agnes Stiels, achterkleinkind van Bernard Stiels en dochter van Jacques Stiels en Maria Catharina Lemmens, met Jan Nicolaas Beckers, burgemeester van Bilzen van 1819 tot 1848. Samen met hun 10 kinderen woonden zij in het huis Stiels, op de hoek van de Markt en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Een van hun dochters, Henriette Virginie Beckers, trouwde met Pierre Theelen uit Maastricht. Hun derde kind, dat hier werd geboren op 25 juni 1848, was Jean Nicolaas Adolphe Theelen, roepnaam Nicolaas.

Nicolaas Theelen ging op kostschool in Borgworm en studeerde later aan het kleinseminarie van Sint-Truiden. Na zijn studies werd hij landmeter van het kadaster, eerst in Hasselt en daarna in Bilzen. In 1879 publiceerde hij van hieruit het eerste nummer van het katholiek en Vlaamsgezind weekblad Het Algemeen Belang der Provincie Limburg. Ondanks het feit dat hij zijn broer Jozef vermeld had als verantwoordelijk uitgever, kwam men bij de overheid er snel achter dat het Nicolaas Theelen was die aan de touwtjes trok. Zijn aangekondigde overplaatsing als landmeter naar Torhout in West-Vlaanderen had daar ongetwijfeld iets mee te maken. Dit laatste, gecombineerd met het feit dat het vak hem eigenlijk niet lag, was aanleiding tot het geven van zijn ontslag uit staatsdienst.

nicolas theelen en toneelgroep

Theelen was naast uitgever-journalist ook literator en een begaafd spreker. In 1874 had hij in Bilzen de toneelvereniging "Het Dramatisch Genootschap" opgericht dat door de geestelijkheid in de ban werd geslagen. Toen in 1884 een 'revival' op gang kwam en "De Kluchtvrienden" werd gesticht, trad Theelen op als peter voor het nieuwe gezelschap.

In 1880 vestigde Theelen zich in Tongeren waar hij de uitgave van "Het Algemeen Belang" voortzette. Nicolaas Theelen overleed in Tongeren op 2 juli 1918. Na de Eerste Wereldoorlog nam zijn zoon Frans Theelen het roer over en begon vanuit Hasselt met de publicatie van Het Belang van Limburg.

De Kluchtvrienden met Theelen vooraan in het midden

BILZEN0864_kluchtvrienden

 De Kluchtvrienden met Theelen uiterst links. Derde van links zit Jef Cuvelier en vierde van rechts staat Camille Huysmans.