Geschiedenis

Markante figuren

broeder_majoor

Broeder Majoor

1896-1969

Broeder Majoor (in het Bilzers Broêder Mezjour) werd op 22 februari 1896 als Arnold Bijnens geboren te Opglabbeek. Zijn ouders waren eenvoudige mensen die een cafeetje uitbaatten en daarbij enkele boerderijdieren hielden. Naar eigen zeggen zou hij als baby tijdens huilbuien vaak gesust zijn met een tutter, waaraan een... bierflesje vastzat! Misschien verklaart dat zijn latere naamkeuze, want Major (naam die hij later vervlaamste tot Majoor) was afgeleid van de patroonheilige van de brouwers.

In 1912 trad de jonge Bijnens binnen in het noviciaat van Bokrijk. Zijn schoolse opleiding kreeg hij in Leuven en Tilleur. Van 1919 tot 1930 verbleef Broeder Majoor in Malonne, waar hij in 1921 zijn eeuwige gelofte aflegde.

Van 1930 tot 1945 was hij actief in de Broederschool van Waterschei, waar hij in 1934 de Lustige Heivinken oprichtte. Het knapenkoor was met zijn repertoire van volkse liedjes onmiddellijk erg succesvol en leeft vandaag nog voort in het Mannenkoor de Heivinken. In maart 1969, nauwelijks enkele weken voor zijn dood, kreeg Broeder Majoor voor zijn pionierswerk bij dat koor de medaille Pro Musica van het Ministerie van Nederlandse Cultuur.

lustige_vinken

In 1945 was Broeder Majoor samen met broeder-kok Leo in Bilzen aangekomen. Toen hij de erbarmelijke omstandigheden zag waarin er les gegeven werd en besefte dat er een heel pak geld nodig was om de problemen aan te pakken, zette hij zich aan het werk om met enkele talentvolle zangertjes een steunactie op het getouw te zetten. Ook de Bilzerse Lustige Vinken werden een groot succes (foto).

De liefde voor muziek en de Vlaamse eigenheid probeerde hij op zijn leerlingen en collega's over te zetten. Het kwam ook tot uiting in zijn betrokkenheid bij het Bilzerse socio-culturele leven.

Als directeur was hij een vaderlijke leidsman die leefde voor zijn school en altijd beschikbaar was voor zijn leerlingen en personeel. Een gegeven woord was heilig voor hem en zelf hield hij zich strikt aan zijn principes. Die onwrikbare vastberadenheid en zijn ongecompliceerde aanpak zorgden al eens voor botsingen. Maar hij kon rekenen op een groep echte vrienden die hem ook in de moeilijkste periodes uit zijn leven bleven steunen.

 

De verdiensten van Broeder Majoor zijn zeer groot. De manier waarop hij in uiterst moeilijke omstandigheden en eigenlijk al op pensioengerechtigde leeftijd het Technisch Instituut tot een bruisende, moderne school heeft opgebouwd, kan niet anders dan respect afdwingen.

Broeder Majoor overleed op 27 maart 1969.

(bron: ANDRE VANDOREN, Win het hart van uw leerlingen, 100 jaar broeders in Bilzen, 1997)