Auditoriumlezingen

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang per lezing: 3 euro (Bilisiumabonnees genieten gratis toegang)


maandag 22 januari 2018, 20 u.

Victor MENNEN

Van 'hebban olla vogala' tot 'goe(d) gebakken'

De geschiedenis van het Nederlands


Voor zo'n 23 miljoen Europeanen is het Nederlands de moedertaal. Ze gebruiken ze in allerlei vormen: velen bedienen zich van een tussentaal, sommigen spreken en schrijven een keurige standaardtaal, weinigen drukken zich nog uit in een onvervalst dialect. Maar wellicht zijn er nog minder gebruikers die zich ooit hebben afgevraagd welke geschiedenis aan ons hedendaagse Nederlands voorafgaat.
Waar ligt de oorsprong van onze taal en wanneer begonnen er 'stemmen op schrift' in de Nederlanden te klinken? Tot welke kleine en grote taalfamilie behoort het Nederlands en hoe ging onze taal uiteindelijk haar eigen weg? Hoe ontstond de taalgrens? Waarom zijn plaatsnamen zo belangrijk voor de kennis van onze taal? Zijn dialecten ouder of jonger en wanneer kwam het algemeen Nederlands tot stand? Hoe verhouden zich het Noorden en het Zuiden op het vlak van taalgebruik? En wat met het zogenaamde verkavelingsvlaams dat het dialect lijkt te verdringen?
Op deze en nog andere vragen geeft Vic Mennen een antwoord. Hij illustreert dit 'verhaal van onze taal' met rijk beeldmateriaal.

dr. Victor Mennen (°Lommel, 1940) is licentiaat Germaanse filologie en gepensioneerd leraar Nederlands en Engels. Hij promoveerde aan de K.U.Leuven met zijn proefschrift 'Toponymie van de vrijheid Lommel' (1987). Hij bestudeerde ook de plaatsnamen van Eksel (2002), Hechtel (2004), en Koersel (2013). Zijn belangstelling ging en gaat daarbij uit naar de plaatsnaam en zijn relatie met de lokale geografie en geschiedenis. Hij is medeauteur van het 'Woordenboek van de Vlaamse Gemeentenamen' (2010) en het nieuwe, tweedelige woordenboek 'De Vlaamse Waternamen' (2016-17).