Nieuwsarchief

Ondanks de vele randactiviteiten blijft Bilisium vastberaden haar betere krachten wijden aan het tijdschrift dat haar naam draagt. Jaargang 40 is alweer aan het tweede 'bikske' toe. In het april/mei-nummer vindt u o.m. volgende artikels:

 

Over kusters en kosters. Een overzicht van de bekende kosters die de Sint-Mauritiusparochie in Bilzen de voorbije 500 jaar hebben gediend.  •  Het Bilzers dialect heeft heel wat woorden aan het Frans ontleend; we 'vwajazjeren' in dit nummer van poetrêl naar règlemênt.    De eerste reclamekaravaan in Bilzen, of liever 'de Groote Reklaamstoet', had plaats in augustus 1927, en dat kunnen wij fotografisch aantonen.    Georges Lambrechts voelt zich gevangen Èn 't perzoeng van den tijd. Opnieuw een prachtstukje!    Van je buren moet je het hebben: Hoeseltse pogingen tot annexatie van Bilzers grondgebied in de 18e eeuw.    Jef Mertens fladdert door de geschiedenis van Alden Biesen en strijkt neer op de Veldbloem, de rederijkerskamer die in 1716 voor hoog bezoek zorgt in Bilzen: stiftskanunnikes Hohenlohe, nicht van landcommandeur Schönborn, en haar halfbroer Philipp Ernst worden stijlvol in de bloemetjes gezet.    Voorts: Den Trotwaarleeper, Vreemd in de bijt.    Een oud Stroëtlidsje.    En ... Anneke van Collaske op ... Jazz Bilzen!?

 

Naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van ons 'bikske' - en het bereiken van bladzijde 6000! - dient oktober 2015 zich nu al als een dubbele mijlpaal van een feestmaand aan. In ons tijdschrift start dan, van de hand van Frans Maurissen en Koenraad Nijssen, een nieuwe reeks over onze politieke geschiedenis: 150 jaar politiek en bestuur in Bilzen. Niet te missen!

 

Maar dat had u intussen al wel begrepen ...