Nieuwsarchief

We willen het in onze volgende auditoriumlezing eens over een heel andere boeg gooien: we nodigden een autoriteit in de materie uit om te spreken over ... de kleding - door de eeuwen heen. Welke klederen droegen onze voorvaderen en -moederen? Ook dit is heemkunde. Om de geschiedenis van de 'mode' in te leiden, hoeven we gelukkig niet helemaal terug te gaan tot de groenconfectie die Adam en Eva zich ooit aanmaten in het aards paradijs.

Hoe wervend een titel als 'Van eikenblad tot tangaslip' ook moge klinken, hiermee krijgen we de lading van het geplande referaat hoegenaamd niet gedekt. Daar komt meer textiel, of leer, bij kijken, véél meer: de mèts, den tophoêd, de vwalèt, de staajve kol, de kazjevêk, 't vieske, de kamezol, de kebao, de klotbroek, de smoekkelbroek, de krinolin, de snêlzeeker, de gètte, de glosje, de moljaers, den oomenjaer ... ze zijn relatief recent en toch zult u ze al niet meer zo gauw in het straatbeeld aantreffen.

De spreker voor aanstaande maandag is historicus dr. Henri Vannoppen, bekend van heel wat publicaties over dit thema. Hij bestudeerde niet enkel oude afbeeldingen, schilderijen en kledingtijdschriften, evengoed ging hij uit van oude boedelbeschrijvingen, schoolreglementen, politierapporten, lijkschouwingen en dergelijke meer om ons een idee te geven van hoe onze voorouders in de verschillende streken van Vlaanderen zich sinds aanvang 16e eeuw hebben gekleed.

Laat de moef gerust thuis, het is knus warm in het auditorium van Bilisium!

We kijken uit naar uw aanwezigheid op maandag 9 maart om 20 uur. Meer