Nieuwsarchief

Bovenstaande gevleugelde woorden komen uit een brief van Camille Huysmans die dateert uit de jaren stillekes. De brief, bedoelen we. Het citaat is evenwel nog brandend actueel en zal het vermoedelijk wel altijd blijven. Over de context ervan kunt u lezen in het april-meinummer van het tijdschrift Bilisium dat recent van de persen is gerold - of hoe noemt men die drukmachines tegenwoordig?

Voorts wordt er in het nieuwe nummer aandacht besteed aan het later dit jaar te verschijnen WO I-boek dat Frans Maurissen en Koenraad Nijssen voor Bilzen hebben geschreven: Dien vervloekten oorlog ..., een tijdsbeeld en een revelatie. Wij houden u uiteraard op de hoogte, ook over de geplande tentoonstellingen in Bilzen en in Grote-Spouwen, en de historische lezingen, o.m. in Mopertingen, die u nog mag verwachten.  •  In de Notities van Jef Simoens zaliger leren we over gebeurtenissen in Bilzen tussen 1955 en 1962.  •  Het 'Schietgebed' van Den Trotwaarleeper kunnen we warm aanbevelen aan elke mens-met-de-handen-in-het-haar.  •  De reeks 'Saneringsprojecten in Bilzen in de 18e en 19e eeuw'. Over steenwegen, beerputten, mesthopen, riolen en meer van dat fraais. En hoe de Markt in Bilzen eruitzag in de periode voor de kerkverbouwing in 1906.  •  'Bilzers aan het Frans ontleend' gaat over Franse leenwoorden in het Bilzers. We zijn aanbeland bij de letters fl en fr.  •  Jef Mertens beschrijft in zijn historische reeks over Alden Biesen hoe het de landcommanderij ten tijde van de 80-jarige oorlog en onder het bewind van landcommandeur Heinrich von Reuschenberg verging. Minder goed dan tijdens de gouden 16e eeuw, zo blijkt.  •  In zijn dialectcolumn schrijft Georges van de Brouwer zijn vlegeljaren van zich af, meer bepaald de herinneringen aan zijn tante Melanie.  •  'Een ding met een verhaal' is voor de verandering een oud stuk hout, gedateerd 1649, dat een vergeten goed Schackhoven met bijbehorende poel in de Omstraat onder de aandacht brengt.  •  En in onze reeks Stroëtlidsjes: 1 stroëtlidsje!

We wensen jullie veel leesgenot.
Oh - mochten jullie het nieuwe 'bikske' nog niet hebben ontvangen ... toch even checken of jullie het abonnement voor 2014 hebben verlengd? Tenslotte, wat is tegenwoordig nog 15 euro?