Nieuwsarchief

Na twee succesvolle daguitstappen naar de kastelen van Waals Haspengouw in de voorbije jaren, heeft Bilisium dit jaar opnieuw een ontdekkingstocht naar ‘de Walen’ voor u in petto. Op zaterdag 11 mei bezoeken we, op nauwelijks een uurtje rijden van Bilzen, enkele prachtige en weinig bekende parels van de Luiker regio.

Fran chi mont

In de les geschiedenis leerde u ongetwijfeld over de 600 Franchimontezen, maar wist u dat het oude kasteel van Franchimont er nog steeds staat? Ook al is het niet meer dan een ruïne, het wordt geroemd als een uitzonderlijk voorbeeld van hoe verdedigingstechnieken evolueerden in de tijd. U krijgt de nodige uitleg ter plaatse door een ervaren Nederlandstalige gids. We wandelen met hem mee naar het nabijgelegen Theux, dat een prachtig bewaarde Romaanse kerk bezit die een unicum genoemd wordt tussen Loire en Rijn. U had die parel nog niet aanschouwd? Dan biedt Bilisium u nu die kans, opnieuw met deskundige uitleg.

’s Middags lunchen we vrij en mondain in het naburige Spa. Namiddag bezoeken we de oude stad Limbourg, tussen Verviers en Eupen, en leren we door welk misverstand onze provincie aan de naam van dit dorpje is geraakt. Wie de oude burg voor het eerst ziet, kan moeilijk geloven dat deze plek niet in alle toeristische folders met meer nadruk wordt aangeprezen ... nog een verborgen parel, dus. Daarna verpozen we even in het beter bekende, maar altijd deugddoende Val-Dieu voor een ontspannende koffie of een heerlijk streekbiertje of om onze voorraad (echte!) stinkkaas bij te vullen, want we zijn intussen in het land van Herve aanbeland. Onze volgende stop is het dorpje Bolland – bakermat van de welbekende jezuïetenorde De Bollandisten. Hun kerkje (het naburige kasteel is jammer genoeg niet te bezichtigen) is opnieuw een goed bewaard geheim dat wij aan u willen openbaren, met uitleg door een “-ling” van het klooster zelf. En als toetje leren we in de collegiale kerk Saint-Martin in Visé alles over een tijdgenoot van de Heilige Amor, nl. de (ook) Heilige Hadelinus en zijn 1000 jaar oude reliekschrijn. Want de man is helaas niet meer, dat had u intussen al geraden.

We verwachten dat we 's avonds tegen de achten weer in Bilzen zullen zijn.

Kan dit programma u bekoren en wilt u graag gezellig met Bilisium mee op stap, stort dan snel 35 euro per persoon op ons rekeningnummer. Meer uitleg vindt u hier.