Nieuwsarchief

Dinsdagavond 8 januari om 20 uur kunt u in het auditorium komen luisteren naar dialectoloog en lexicograaf Ronny Keulen die komt spreken over de verschillende 'talen' die samen de Bilzerlandse dialectgroep uitmaken, nl. de dialecten van Beverst tot Hees en van Rijkhoven tot Eigenbilzen, met daar tussenin dus Kleine- en Grote-Spouwen, Mopertingen, Martenslinde, Waltwilder, Hoelbeek, Munsterbilzen - en niet te vergeten Vlijtingen. Wat maakt deze dialecten tot een samenhangend geheel en waarin verschillen ze onderling? Wat onderscheidt hen van de omliggende dialecten, zoals het Hoeselts en het Tongers, het Riemsters, het Genker enzovoort? Welke belangrijke isoglossen of dialectscheidingslijnen liggen er allemaal tussen Bilzen en Hoeselt? In welke mate zijn onze dialecten bezig te veranderen?

U komt het allemaal te weten! En wat u niet hoort, kunt u vragen, bv. bij het babbelglaasje dat Bilisium u offreert.
We delen tijdens de pauze ook de uitslag mee van onze dialectenquête 'Het Sjunste Woëd' en maken de winnaars bekend van onze wedstrijd.

Als het dialect u nauw aan het hart ligt, en dat veronderstellen wij graag, dan mag u deze avond niet missen! De toegang kost weliswaar 3 euro, maar voor wie een abonnement heeft op het tijdschrift Bilisium (en nu is de kans om uw abonnement hetzij te verlengen, hetzij aan te vragen!) is de toegang volledig kosteloos, gratis en voor niks. Ge koëmp toch?
Meer ...