Nieuwsarchief

Maolplag? Sjiethaajf? Kwakvroës?
Ofnae ... de moêmêt!

De Erfgoedcel Haspengouw ging onlangs op zoek naar het mooiste dialectwoord in Bilzen. Er kwam heel wat uit de bus, maar veel eensgezindheid viel er onder de ondervraagden niet te bespeuren. Dat heb je met zo’n rijk dialect! Er waren heel wat Bilzerse pareltjes onder de suggesties. U leest er alles over in de nieuwste Erfgoedkrant.

Hoever staan we nu?

Andere plaatsen in Limburg hebben dit al eerder voor hun dialect uitgemaakt. Zo in Hoeselt, in Genk, in Meeuwen, in Tessenderlo ... om er maar enkele te noemen.

Bilisium heeft er wat voor over om te weten wat Bilzen nu het mooiste, het grappigste, het lelijkste, het meest typische woord vindt in het Bilzers ... We hebben het eten (het wor sjans Bilzers konijn!) uit onze mond gespaard om zo wat centjes mèteen te sjaare om hier enkele mooie prijzen aon te hange:

- een vip-arrangement (voor 2 personen) op onze eerstvolgende daguitstap op 11 mei 2013
- voor al de winnaars een jaarabonnement op ons tijdschrift
- en boeken, véél boeken ...

Wat moet u doen?

Ga er even bij zitten ... het is menens!
Overleg met uzelf, met uw partner, uw vrienden, uw gezins- en/of kroeggenoten en stuur ons een lijstje met 5 Bilzerse woorden of uitdrukkingen – mooi, lelijk, typisch ... het maakt niet uit! – samen met uw naam en adres. Schrijf er misschien ook bij waarom u deze woorden zo mooi, lelijk, typisch enz. vindt. Dat mag uiteraard in het dialect!

Als u geen inspiratie hebt, raden we u aan de erfgoedkrant (zie hoger) erbij te nemen of anders de Bilzerse teksten, uitdrukkingen en gevleugende woorden die op onze website te vinden zijn nog eens ‘met vlijt’ te bekijken. Er is ook die beruchte site ‘mijnwoordenboek.nl’ waar het Bilzers prominent aanwezig is. En er is natuurlijk altijd ‘het Bikske’, dat stilaan zijn 37e jaargang voleindigt.

Het 'opsturen' van uw lijstje mag u letterlijk nemen (per brief dus, u vindt het adres hierna), maar u kunt het ook persoonlijk komen bezorgen op zondagochtend in onze lokalen, daar staat een ‘urne’. U kunt ons ook een mail sturen (info@bilisium.be) of een bericht ‘posten’ op ons dialectforum.

De wedstrijd wordt afgesloten op Oudejaarsavond 2012. De winnaars zullen bekend worden gemaakt op dinsdag 8 januari 2013 in ons auditorium, tijdens de pauze van de lezing die Ronny Keulen dan zal houden over de Bilzerlandse dialecten.

Alle inzendingen komen in aanmerking voor het bepalen van het fêrmste woëd, maar kans op een prijs maken alleen degenen die hun naam en adres vermelden.

Klaar?

Start!

Bilisium
Brugstraat 36
3740 Bilzen