Nieuwsarchief

  abdissenpaleis 2 abdissenpaleis 1

De oude meisjesschool van Munsterbilzen ligt plat en het lijkt alsof het oude abdissenpaleis uit de puinen oprijst. In werkelijkheid staat het er al sinds het midden van de 18de eeuw. Eén van onze meest waardevolle monumenten, opgetrokken in Luikse Lodewijk XV-stijl, is terug zichbaar. Zichtbaar, maar nog niet in zijn volle glorie want daarvoor moet het abdissenpaleis eerst gerestaureerd worden. We kijken er naar uit. 

 

 

Als u zich min of meer een idee wilt vormen in welke richting het uiteindelijke resultaat zou kunnen gaan, dan kunt u gaan kijken naar het Schloβ Jägerhof in Düsseldorf (foto). jagershof dusseldorf Dat gebouw, waar nu het Goethe Museum in ondergebracht is, werd ontworpen door dezelfde architect, Johann Joseph Couven en vertoont nogal wat gelijkenissen met het abdissenpaleis. De 18de-eeuwer Couven was afkomstig uit Aken en heeft zijn stempel gedrukt op de barokarchitectuur in het Maas-Rijngebied. 

Beeld je in dat je binnen dit en zoveel jaar vanuit de Kempen naar Bilzen rijdt, fietst of wandelt. Dan word je door dit prachtige gebouw verwelkomd. Omdat de eerste indruk die de bezoeker opdoet altijd de belangrijkste is, zal onze hele gemeente vanaf dan stukken beter voor de dag komen.

De restauratie van de remise en het abdijschooltje, straks het Edelhof, de herinrichting van de doortocht,… Munster is bezig aan een “extreme makeover”. Daarmee kan het naast Alden-Biesen en Bilzen-centrum een volwaardige derde poot zijn waarop Bilzen als cultuur-historische trekpleister kan steunen.