Nieuwsarchief

abdissenschooltje3Het Bilzers patrimonium is opnieuw verrijkt met een schitterend opgepoetste parel. Het schooltje van het vroegere Adellijke Stift werd prachtig gerestaureerd.

Dit zo lang verwaarloosde gebouwtje werd in 1725 gebouwd door gravin Anne-Antoinette de Tilly-d'Aspremont. Een gevelsteen met tijdens de Franse bezetting weggehakt wapenschild en opschrift getuigt:

 

Ecole destinée pour les filles ou l'on enseigne à lire, à écrire, à calculer et à faire des choses convenables; bâtie et fondée par la comtesse d'Aspremont de Reckheim, et veuve de son Ex. le comte de Tilly, en son vivant général en chef des troupes de L.H.P. les Etats-Généraux des Provinces-Unies et gouverneur de Maestricht/Priez Dieu pour leurs âmes.

 

abdissenschooltje1Intussen wordt gewerkt aan de Remise en ook het kasteel Edelhof wacht een restauratie. Als de lagere school die nu het Abdissenpaleis aan het oog onttrekt, plaats gemaakt zal hebben voor een Franse tuin, zal het rijke verleden van het dorp niet alleen berusten in archieven, maar ook een weerspiegeling vinden in zijn gebouwen.   abdissenschooltje5 abdissenschooltje2Het samengaan van deze monumenten in hun historische omgeving zal van Minster veel meer maken dan een optelsom van mooie oude gebouwen. Het moet ons wel van het hart dat de geleidelijke afbraak van de muur die het Stift eertijds omsloot en het typerende karakter van de dorpskern bepaalde, helemaal niet past in dit mooie verhaal.