Nieuwsarchief

21/07/07

Rentmeesterij

De gemeenteraad keurde de aankoop goed van de rentmeesterswoning en bijhorende gronden van Alden Biesen. De stad bereikte een akkoord met de eigenaar, de adellijke familie de Hontheim, en betaalt voor dit historische gebouw 1.850.000 euro. Nu de aankoop definitief is, zullen er ook met de pachters gesprekken worden gevoerd.

rentmeesterijDe rentmeesterswoning is een herenhoeve in Maaslandse renaissancestijl. De kern van de woning dateert hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het gebouw werd na de Franse revolutie een landelijk kasteel. Het gebouw is een voorbeeld van de landelijke bouwopvatting voor een vierkantshoeve en de geometrische, burgerlijke woonhuisarchitectuur uit die periode. Verschillende wapenschilden verwijzen naar de geschiedenis van het gebouw.

Het complex zal met een herbestemming als verbijfsinfrastructuur kunnen uitgebouwd worden als aanvulling voor de landcommanderij Alden Biesen. De aanpalende gronden krijgen een natuurbestemming.

(bron www.bilzen.be) 

Bilisium feliciteert het stadsbestuur met deze aankoop. Het stadsbestuur gaat hiermee verder op het ingeslagen pad om ons historisch gebouwenpatrimonium te vrijwaren voor de gemeenschap: het oude stadhuis, de Wandeling, het Goed Petry, het begijnhofhuisje, zaal Hartenberg, de Remise, het schooltje van het Stift en nu de prachtige Rentmeesterswoning.

Vér zjeloês op te zin!