Nieuwsarchief

grafcaby2017 Het graf van het gezin Caby-Vandooren op het kerkhof van Bilzen bevindt zich in een deplorabele toestand. Bilisium heeft besloten om een project te starten teneinde dit fraaie en voor Bilzen unieke voorbeeld van funerair erfgoed, te behoeden voor totaal verval.

Op 10 mei 1940, rond 8 uur ‘s ochtends, vertonen de eerste Duitse bommenwerpers zich boven Bilzen. Dokter Caby, die aan de Markt woont, reageert alert en brengt zijn drie kinderen, Denise, Camille en Willy, in veiligheid in Beverst. Zijn vrouw, Helena Vandooren, die het kraambed houdt met haar pasgeboren baby, zou hij onmiddellijk daarna gaan ophalen. Bij zijn terugkeer in Bilzen vindt hij hun huis aan de Markt platgebombardeerd. Zijn vrouw en de acht dagen oude Ghislaine worden dood van onder het puin gehaald.

markt1940 

1940, zicht op de hoek van de Markt waar het huis Caby stond. Nadien werd hier de Demerlaan aangelegd. 

Het leven is niet mild voor Caby. Op 22 mei 1945, op weg naar een huisbezoek in Martenslinde, heeft hij met zijn motor een fatale aanrijding met een Amerikaanse legervrachtwagen.

Dit graf getuigt niet alleen van de rampspoed die deze familie heeft getroffen. Het is meteen ook een krachtig en sprekend symbool voor het trauma van de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. De aanblik van het graf roept sterke emoties op. De twee arduinen zerken die de kleine zerk van de baby flankeren, spreken voor zich. De herinnering aan de oorlog is steeds dichtbij.

Bilisium wil het graf restaureren om het aansluitend te laten herleven als herinneringsmonument voor de inwoners van Bilzen die in 1940-45 zijn omgekomen.

Gaarne doen wij een oproep om ons te steunen bij de financiering van dit project. Uw bijdrage, hoe bescheiden ook, kan u overmaken op rekening

BE88 4527 0821 9141 ten name van Bilisium vzw, Bilzen, met vermelding van “Restauratie graf Caby”.

Bilisium, gesticht op 30 oktober 1968, is van mening dat dit project een bekroning is van 50 jaar engagement ten dienste van de Bilzerse gemeenschap.

grafcaby-aanzicht