RESTAURATIE GRAF CABY

HERINNERINGSMONUMENT

Op 10 mei 1940, rond 8 uur ‘s ochtends, vertonen de eerste Duitse bommenwerpers zich boven Bilzen. Dokter Caby, die aan de Markt woont, reageert alert en brengt zijn drie kinderen, Denise, Camille en Willy, in veiligheid in Beverst. Zijn vrouw Helena Vandooren die
het kraambed houdt met haar pasgeboren baby, zou hij onmiddellijk daarna gaan ophalen. Bij zijn terugkeer in Bilzen vindt hij hun huis aan de Markt platgebombardeerd. Zijn vrouw ende acht dagen oude Ghislaine worden dood van onder het puin gehaald. De dokter zelf komt vijf jaar later om het leven door een aanrijding met een Amerikaanse legervrachtwagen.

De rampspoed die deze familie heeft getroffen staat voor de Bilzenaren symbool voor het trauma van de Tweede Wereldoorlog. Bilisium wil het graf restaureren ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in onze gemeente. U kan dit project financieel steunen door  overschrijving van uw bijdrage op rekening BE88 4527 0821 9141 ten name van Bilisium vzw, Bilzen, met vermelding van “restauratie graf Caby”.


Alvast bedankt.