Nieuwsarchief

20/10/18

Bilisium bestaat vijftig jaar

Vijftig jaar!


Dat is een halve eeuw, een 5 met een 0-letje erachter, een magisch, ja koninklijk getal! Een jubileum dat we niet ongevierd voorbij laten gaan!

Om deze nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Bilisium ook en vooral naar Bilzen terug te koppelen, hebben we in de voorbije weken en maanden op het kerkhof de restauratie mogelijk gemaakt van het historische graf CABY-VANDOOREN, hét symbool van het verdriet van Bilzen, als eerbetoon aan alle Bilzerse slachtoffers van het oorlogsgeweld. Het gerenoveerde graf is op zaterdag 3 november gezegend en officieel ingewijd - 'in intieme kring', zoals dat heet, want de eeuwige rust van onze dierbare overledenen verdient de nodige consideratie.

Op vrijdag 9 november was er dan een academische zitting - noblesse oblige - in De Kimpel met feestelijke redevoeringen door onze voorzitter, door rijksarchivaris Rombout Nijssen, door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur ... en een receptie. Alles erop en eraan dus! Bij dezelfde gelegenheid is ook het derde en laatste luik van onze reeks herdenkingstentoonstellingen over WOI in De Kimpel geopend. Die tentoonstelling, met als thema '1918 - Vreugde en wrevel', is nog te bezoeken tot 23 december tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Got ammel mêr èns kieke!