Nieuwsarchief

6/6/18

In het jaar van de ronde getallen

Het juni-julinummer van Bilisium, het bikske, is weer heel erg leesbaar - maar oordeel vooral zelf!

Toen onze guit een guitje was

We zijn in het jaar van de ronde getallen: 1000 jaar graafschap Loon, 100 jaar Wapenstilstand na WOI, 50 jaar Bilisium. Meer over dit alles later. Het is dit jaar ook 50 jaar geleden dat Camille Huysmans op 96-jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. Een herdenkenswaardig feit dat in het land, en zeker in onze gemeente, niet ongemerkt voorbij zal gaan. Idem dito bij Bilisium! Onze redactie heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jeugdherinneringen van Camille zelf (zie zijn uitgave van 1960) in de kijker te plaatsen - en van een kritische noot te voorzien. Want de verbeeldingskracht van onze guit, die kent haar gelijke niet! In het 'bikske' van deze maand zijn we al aan aflevering 3 toe.

Alle boeken op een rij

De nieuwe Openbare Bibliotheek in De Kimpel kreeg al vrij snel na de opening veel lof toegezwaaid en een prestigieuze titel erbovenop: Beste Bib van Vlaanderen! Hoog tijd om eens uit te zoeken sinds wanneer Bilzen een 'boekerij' rijk is en hoe die tot 'bib' is uitgegroeid. De artikelenreeks over 140 jaar leesplezier heet 'Van boekerij De Eendracht tot Beste Bib van Vlaanderen' en staat vanaf deze maand in het 'bikske'.

En voorts ...

- We blikken 80 jaar na datum (weer zo'n mooi rond jaartal!) fotografisch terug op "de belangrijkste en meest prestigieuze processie in de geschiedenis van Bilzen" die in 1938 door onze straten trok naar aanleiding van de 300e (!) verjaardag van de komst van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand naar Bilzen.
- Een oud koffieblik bracht onze redactie op het idee om eens uit te vlooien wat er van de destijds zo bekende handelszaak Jacobs-Beuls is geworden.
- Den Trotwaarleeper (de dichter!) verbaast zich in zijn mooie Bilzers over hoe het een vertrouwd achterwerkje in de loop der jaren wel eens kan vergaan.
- Nog Bilzers: Georges van de Brouwer vertelt over de vaderfiguur in zijn jeugd: 'Ne laach ès de bèste pêreplie'.
- De zeer betreurde Mathieu Wijnen uit Munsterbilzen bracht ons in zijn laatste dagen nog op het spoor van een uitgeweken Bilzenaar die in de 18e eeuw grote vermaardheid verwierf in de Europese kunstwereld: Casparis Haenen. Merci, Jeu!
- Het fraaie maar erg vervallen 'Graf Caby' krijgt in het najaar een grondige opknapbeurt op ons kerkhof. Het wordt een passend eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. Ook u kunt bijdragen!

Over dit alles leest u meer in ons tijdschrift. Mocht u dit nog niet thuisgestuurd krijgen: met een abonnement doet u ons (en uzelf!) een groot genoegen.