Fotozoektocht

1/10/07 Het huis zullen de meesten onder ons wel herkennen. Nu nog datering en personen...

Reacties bij deze foto

frans maurissen

Het "radiohuis" (het latere "Mabohuis") aan de Pijpenpoort. In de jaren dertig eigendom van en bewoond door oorlogsburgemeester Denis Hanssen. Naar het schijnt staat hij op de foto. Misschien nummer 3 (drie)??? (met vraagtekens, want het was voor mijn tijd). Nummer zes lijkt op "(de) baod (van) Stulens". Zou kunnen; hij was in ieder geveel een "geestverwante". Een samenkomst van VNV-funtionarissen?????????????


1/10/07
frans maurissen

lees in de laatste zin "...in ieder geval..." i.p.v. hetgeen er staat.


1/10/07
Vannut Denise

nr.7 is Denis Hanssen


2/10/07
rik

Op het forum van deze site, rubriek geschiedenis, hadden we het al eerder over dit radiohuis. Deze is de enige foto die ik ooit gezien heb van dit bijzondere huis in zijn oorspronkelijke toestand. Bilisium is zeker geïnteresseerd in meer beeldmateriaal ! Het is erfgoed dat nader onderzoek verdient.


2/10/07
frans

Ik denk er plots aan dat Denis Hanssen kaalhoofdig was, dus wat Denise zegt moet kloppen. Inmiddels heeft iemand mij laten weten dat nummer 3 Paul Clijsters heette. Hij zou getrouwd zijn met iemand van de familie Rubens. ?????


2/10/07
maurits engelen

betr. Paul Clijsters: ben ik mis als ik hem meer nabij verwant acht aan de familie Rubens-Dewallef, Jefke, Albert enz.; iets verder af dus van Rubens-Verjans? Een paar vermoedens van identificatie, die ik nog heb maar voor mij houd tot ik ze kan funderen, doen me eerder aan een bijeenkomst van het Winterhulpcomité of dgl. denken. We waren toen veel te jong om hen trefzeker te kunnen herkennen zonder vergelijkbaar fotomateriaal. Maar weet je wat ik zo bijzonder vind aan die foto? Die fraai en netjes op zijn Bilzers gedrapeerde gordijntjes aan een gebouw van Bauhaus-inspiratie.


2/10/07
frans

Ik ben eens gaan neuzen in de kiezerslijsten van 1937 en daarin vind ik Paul Clijsters terug, gehuwd met een Alphonsine Rubens. Of het een dochter is van Adolf Rubens (xVerjans) of van zijn broer Edmond Rubens (xDewaleff) weet ik niet (P.S.: Een ander broer was priester Pieter Paul R., de DDD-bezieler). In de lijsten wordt Paul Clijsters "han delaar" genoemd, hij woonde in de Kerkstraat nr. 11 (naast burgmr. Van Elst). Mei wiët ich ni...


2/10/07
maurits engelen

Die Pieter Paul was van de Rubens-Verjans kant, de stoffenkant. Die Alphonsine van de Rubens-Dewaleff zijde, de ijzerkant. Met alle reserve als toenmalige snotter.


2/10/07
frans maurissen

Maurits, toch even nuanceren. Ik denk dat ge die P.P. Rubens verkeerd plaatst. Hij hoorde niet bij de stoffen, noch bij het ijzer. Pieter Jozef Rubens en Marie Josephine Beckers hadden o.a. als kinderen: 1) Adolf Rubens (geb. 1883) die trouwde met Marie Verjans 2) Edmond Rubens (geb. 1881), getr. met Dewaleff 3) Pieter Paul Rubens (ge. 1882), priester Maar, waar zijn we mee bezig? Vraag is: wie zijn de nummers 1, 2, 4 en 5 op de foto (Tenminste als 6 'Baod Stulens' is, maar ik denk het wel.


2/10/07
maurits engelen

Honned kér ekskuus. Ja inderdaad, generatiewissel bij die Rubensen.Uit de samenhang leek het alsof Alphonsine aan de stoffenkant werd geplaatst. Maar ondertussen heeft Jeu ons het zijne laten weten.


3/10/07
Patrick Slechten

Dan moet nr. 1 toch mijn vader zijn, Jef Slechten. Ik had hem meteen herkend, maar twijfelde: wat had hij met de Mabo te maken? Maar aangezien hij bij het VNV was, en goed bevriend met Paul Clijsters en Albert Rubens, is zijn aanwezigheid hier toch niet zo onwaarschijnlijk.


4/10/07
Patrick

Niet bevriend met Albert Rubens, bedenk ik plots, eerder met Jefke Rubens - de man die verongelukte op het zebrapad aan de Hospitaalstraat dertig of veertig jaar geleden. Memoëre van m'n viet ...


4/10/07
frans

Patrick, uw pa had misschien niets met de Mabo te maken maar wel met Denis Hanssen, want die woonde in dat huis. De Mabo kocht het pas dertig jaar later...


4/10/07
bilisium

Jan Appermont sprak met Madeleine Clijsters, de zuster van Paul Clijsters (nummer 3), en bezorgde ons de volgende namen: 1. Jef Slechten 2. Jef Broekmans (leraar Tuinbouwschool) 3. Paul Clijsters 4. Michel Wijnants 5. Jef Hanssen 6. Rik Stulens 7. Denis Hanssen Een mooie afsluiter van een degelijk stuk huiswerk... Dank aan iedereen.


28/10/07
Rik

Wat afsluiter? We weten nog niets van jaartal of aanleiding. Wat zou er in die mapjes zitten? Overigens opmerkelijk dat tot nu toe niemand in nr.4 de nr.19 bij de inhuldiging van het klooster van Merem herkend had (foto april 2007).


28/10/07
maurits engelen

tèsnievérteenoftaander maar aangespoord door Rik wilde ik nog eens muizen in die foto van april. Echter, hoe driftig of subtiel ik ook klik op die knop "vorige foto's": er gebeurt niets. Ligt het aan die nieuwe website of aan mijn koffiemolen?


29/10/07
frans maurissen

Bij mij is er geen probleem (met de foto van april). Ligt het nu aan de koffie of aan de molen?...


29/10/07
bilisium

Een tijdje geleden kregen we de opmerking dat de fotozoektocht-pagina nogal traag inlaadde. Daarop hebben we het aantal foto's op die pagina beperkt en de "vorige foto's"-knop geplaatst. Zo proberen we inderdaad op tijd en stond aan uw opmerkingen tegemoet te komen. We kunnen Maurits geruststellen: ook op sommige andere molens wil die knop niet malen. We betrappen onze website zo nu en dan op weerspannig gedrag bij de ene webbrowser terwijl hij bij de andere heel gewillig is. Het probleem is gemeld aan onze techniekers en dan komt het gemeenlijk wel in orde.


29/10/07
maurits engelen

He deed het! De knop. Mer nou moet ich nr.4 out april 2007 nog thaus waajze ???!


30/10/07
frans

Dae nummer 4 ès dus Michel Wijnants, d'n aonniëmer wo het kluster èn Maerem hèt gebood.


30/10/07
walter pauli

Wat Paul Clijsters betreft: ik heb met zijn zoon Edi Clijsters zowat de hele jaren negentig lang op de redactie van 'De Morgen' samengewerkt. Eenmaal we van elkaar wisten dat we twee (zonen van) 'Bilzenaren' waren, hebben we het nog vaak over onze beider familiegeschiedenis gesproken. Edi vertelde me van zijn familie in Bilzen - "Rubens van de Ijzerwinkel". Ik hoor het hem nog zo zeggen - dus die kwestie lijkt me hiermee opgelost. Paul Clijsters is, zoals wel meer VNV'ers - ook die op de foto - na de oorlog uit Bilzen verhuisd. Hij is in Leuven beland en gebleven, en daar zijn ook zijn kinderen getogen. Ik heb de oudere Paul Clijsters nog gekend, evenwel zonder te weten wie hij was (ik ben dat pas jaren later via Edi te weten gekomen). Paul Clijsters baatte namelijk in de Parijsstraat in Leuven een piepklein boekenwinkeltje uit, waarin hij rondschuifelde in een blauwe stofjas, het type zoals onze meesters droegen in de Lagere School aan de Sint-Lambertuslaan. Het waren jaren dat ik op de overgang was tussen oudere, linkserige student en beginnend journalist, en dacht dat ik er (aangebrande) Vlaams-nationale lectuur zou aantreffen, maar dat was helemaal niet zo. Hij grossierde vooral in Vlaamse volkskundige publicaties, eerder cultuur-historisch dan politiek van aard. Het winkeltje bestaat al een jaar of twintig jaar niet meer, en Paul Clijsters zelf is nu al een jaar of tien gestorven, schat ik. Zijn kinderen - 'Bilzen zend zijn (klein)zonen uit - komen soms in het nieuws. Edi Clijsters is momenteel de officiële vertegenwoordiger van Vlaanderen in Berlijn (het Vlaamse equivalent van de Belgische 'ambassadeur', maar die titel mag voor Vlaamse diplomaten niet gebruikt worden. Zijn broer Jos Clijsters is bij mijn weten de voormalige nummer één van de Bank van de Post.


23/11/07
walter pauli

gelieve in bovenstaande 'Bilzen zend...' te vervangen door 'Bilzen zendt...' Schaamrood is mijn deel.


23/11/07
bilisium

Zeer interessante reactie van Walter Pauli, waarvoor dank. Jeu Wijnen wees ons op een artikel in het Belang van Limburg van 26 augustus 1990 (met foto van Paul Clijsters) waarin de sluiting van zijn winkeltje werd aangekondigd.


24/11/07
maurits engelen

Opmerking wat "Jos Clijsters" betreft: ik heb hem op een marketingcongres een bijdrage weten leveren als marketing manager voor de Generale Bank, nu Fortis, waar hij nog actief is. Ik vermoed zelf dat hij in het jaar van dat congres tot "marketingmanager van het jaar " werd verkozen. Het juiste jaartal opzoeken vraagt wat tijd.


25/11/07
maurits engelen

Even een en ander nagetrokken over zoon Jos van "Paul Clijsters van de foto": dat van "marketingmanager van het jaar" kan ik niet zo dadelijk staven. Hij heeft wel een leidende rol gespeeld als voorzitter van een der congressen van de Stichting Marketing en bij die stichting zelf. Momenteel is hij nog CEO Retail Banking van Fortis. Dus wel degelijk, zoals W.Pauli al zijdelings aangaf, topman in de banksector.


25/11/07
zimmermann dianeHet plan van het huis is ontworpen in Duitsland. Mijn vader Victor Zimmermann, architect heeft het gebouwd na de tweede oorlog. 7/12/19

Kunt u ons meer vertellen over deze foto?

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: