Fotozoektocht

1/02/07 Waren er in de jaren dertig scouts in Bilzen? Of zitten we helemaal fout?

Reacties bij deze foto

frans maurissen

Volgens mij is nummer 1 Guy Vrijens. Vermits hij geboren is in 1911 moet deze foto dateren van einde jaren twintig...(??)


2/02/07
paul vrijens

hij lijkt er op Maurice, maar ik ben niet zeker. Kan het zijn dat de foto "links" is afgedrukt ?


6/02/07
maurits engelen

- Paul Vrijens kan gelijk hebben. Als je de foto spiegelt lijkt de vermeende Guy Vrijens nog meer op Paul zelf, en ook op Jan Vrijens, kleinzoon van Guy, en zoon van Lowie+.

- Droegen de scouts hun emblemen en kentekenen op linkermouw en linkerborstzakje? Dat zou Pauls stelling nog meer ondersteunen

- Liep Guy Vrijens destijds school in het college van Hasselt, waar er wel een scoutsgroep actief was?

- Paul spreekt een of een andere Maurice aan in zijn opmerking. Maar het initiaal vermoeden omtrent Guy Vrijens kwam van Frans, Maurissen weliswaar. Ere wie ere ...


6/02/07
frans maurissen

Ik ben er zeker van dat het Guy Vrijens is. Ik heb Erik goed gekend in zijn jonge jaren en op een bepaalde leeftijd leek hij sprekend op Guy.

Dat de foto moet gespiegeld worden zou kunnen. Het is een digitale kopie van een ZEER slecht en beschadigd negatief waarvan de emulsiezijde nauwelijks zichtbaar is.

Dat van het scoutsuniform moeten we zeker kunnen achterhalen via het internet...Frans


6/02/07
maurits engelen

Vraag aan Paul:

heb je geen foto's meer van je Pa in zijn jonge jaren? Om te zien of hij d'rop leek, en waar hij zijn "vor n z'n hor" droeg, links of rechts. Kan je zien of dat spiegelen terecht is.


6/02/07
paul vrijens

ik heb de foto intussen zelf gevonden en hij is inderdaad gespiegeld.

vermelding achtekant in het handschrift van papa luidt "Bilsen, 5de sept.1930".en ere wie... sorry ik bedoelde natuurlijk Frans


6/02/07
maurits engelen

! mo raam ook nad meh iaard, retsambew zellA


6/02/07
rik

Op ebay verkoopt iemand een scoutssjaaltje uit Bilzen, "fort probablement d'avant guerre". Dus toch scouts in Bilzen?

Link: geef "scoutisme bilzen" in op de zoekfunctie van ebay.


19/03/07
frans maurissen

Ze zijn ons iets aan het wijsmaken. In Bilzen waren er geen scouts. Blijkbaar wel in Maaseik, want daar komt het wapenschild vandaan dat staat afgebeeld op het bewuste sjaaltje: "Rechts de tien Loonse balken; links een EIK overtopt door drie kruisjes van keel"... De boom op het sjaaltje had (zoals hij gestileerd is) net zo goed een Bilzerse beuk kunnen zijn... maar die drie kruisjes doen het hem.


20/03/07
Raymond Brauns

In Groot-Bilzen zijn er op dit ogenblik een drietal scoutsgroepen, namelijk "Schoravé scouts en Okapi gidsen" te Schoonbeek, "Bavo scouts" te Beverst en "Reynaert Scouting" te Grote Spouwen. Van deze groepen is de Schoravé scoutsgroep de oudste in Groot-Bilzen en deze groep, opgericht in 1971 als een plaatselijke parochiale jeugdgroep, is pas sinds 1976 aangesloten bij het toenmalige VVKS, thans Scouting Vlaanderen. Vòòr deze datum heeft er volgens mij nooit een scoutsgroep bestaan in Groot-Bilzen. Traditiegetrouw waren het meestal onder ander Chiro-groepen, of KSA, VKSJ en KAJ, VKAJ of BJB.


20/03/07
maurits engelen

Frans heeft zoveel gelijk "als een eyck bij der Mase", met zijn opmerking over het sjaaltje, de "plag", de das.

Toch deze randopmerking over "scouts in Bilzen":

tussen de foto "Guy Vrijens" en de huidige scoutsgroepen is er wel degelijk een kleine timide poging geweest om ook in Bilzen Centrum een

scoutsgroep van de grond te krijgen, in het kader van het Sint-Lambertuscollege. Ondermeer Michel Ritzen(+) en mijn broer Pol stonden dicht bij dit idee, dichter toch dan ikzelf.'t Moet rond 1955-1956 geweest zijn dat E.H. Jules Peeters(+) en Johan Van Lishout dit probeerden. Hun motivatie? Die diepere achtergond ken ik niet, maar ze leraarden hier aan het Sint-Lambertuscollege en waren alle twee in hun geboortestad, c.q. Landen en Hasselt, intens betrokken met de werking van een VVKS-groep. Er zijn toen een aantal activiteiten door hen ondernomen op donderdagnamiddag maar ver reikten die pogingen niet. Ook omdat de twee leraren snel elders moesten gaan onderwijzen.


21/03/07

Kunt u ons meer vertellen over deze foto?

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: