Fotozoektocht

1/11/06 Wie waren deze geŁniformeerden en wat voerden zij in hun schild?

Reacties bij deze foto

maurits engelen

Iemand moet beginnen.1: Frans(ke) Vangronsveld, sergeant(?) op de mouw, luitenant(?) op de muts

2: Kapelaan Willems, aalmoezenier(?)

3: roept bij mij vage associaties op aan "Frienes" Timmermans, kapitein(?) op de muts

19: André Meesters, o/luitenant(?) op de revers,

tussen andere weerstanders van het Geheim Leger.

Meer herken ik er niet: was nog geen zes toen hun gelederen September 1944 op straat verschenen.

Een oudere, wijzere generatie zal de zittende officieren en hun staande manschappen moeten identificeren.


1/11/06
maurits engelen

Hoe meer ik erop let, heb ik de indruk dat het wel eens allemaal officieren konden zijn op een bijeenkomst van het kader dus.

Is nr. 16 soms Albert Noben, in de volksmond "Kiezel", van de latere cinema Palace?


1/11/06
frans maurissen

Op 15 staat José Lenaerts


1/11/06
maurits engelen

Najaar '44? De geraniums hangen er toch alsdusdanig getuigend bij?


1/11/06
frans maurissen

Waar zou de foto genomen zijn? Niet in Bilzen... denk ik. Het huisnummer is 6 (???)

Die kapelaan Willems ken ik niet. Was toen nog maar een jaar of twee. Die man draagt wel een soort van lintje aan de bovenste knoopjes van zijn toga...


1/11/06
Inge Oosterbosch

Nummer 10 is Petrus Thijs van Grote-Spouwen, mijn grootvader langs moederskant.


1/11/06
rik

Op de site www.praats.be/bnblimburg.htm staan vier van de hier al genoemde namen bij de "sector Bilzen". Afgaande op een foto op die site moet nr.3 wel Edmond Mengels zijn.


16/11/06
birgit lambregs

nr 17 is Albert Hilven.birgit


28/11/06
maurits engelen

Iemand ontmoet die met stelligheid de achtergrond herkende als de woning van notaris Van Grootloon in de Stationstraat. "De visu" kunnen we dat nu niet meer natrekken want in de plaats van dat herenhuis is er een gebouw met kantoren en appartementen gekomen.'t Zal dus aan de hand van fotogetuigenissen moeten getoetst worden.

Het huisnummer:

uit mijn kinderjaren weet ik dat er ca. 1948-1950 in Bilzen een aanpassing van de huisnummers is doorgevoerd: onze "Genutstraat 28A" werd toen "Genutstraat 30". Die aanpassing zou ook een verklaring kunnen zijn voor de toenmalige nr. 6 op deze gevel, nr. die nu door een pand lager in de straat gedragen wordt.


21/12/06
frans maurissen

Volgens de kiezerslijsten van 1946 woonde Bertha Van Ratingen, echtg. Van Grootloon, in de Statiestraat nummer ZES. Q.e.d.


21/12/06
maurits engelen

Wat dan nog een kleine versterkende indicatie is voor die "nummeraanpassing": het huisnummer hier op de foto, staat er op geschilderd. De nummeraanpassing waarop ik doelde ging gepaard met het ter beschikking stellen van geŽmailleerde blauw-witte, ca. 9Bx7Hcm., huisnummerplaatjes.En mijn "nummer DIE nu door een pand lager...". Die DIE moet in het A.N. DAT zijn, maar zulks komt door begrijpelijke besmetting uit het Bilzers. Zodus.


21/12/06
Guido Haesevoets

Mijne heren,

In nr. 9 herkende ik onmiddellijk ene Caberg van Spurk/Bilzen. Gisteren sprak ik met Miel Biesmans toevallig over ene Caberg i.v.m. schutterij/Spurk. Ik vroeg hem of bij de Cabergs ene bij het Verzet geweest was. Hetgeen hij bevestigde. Het betreft: Frans Caberg(s) +/- 1924 - 2002, woonde aan onbewoonde overweg Spurk /Bilzen - Nu verkeersvrije weg.

Groeten Guido H.


4/04/07
ben baertenNr 6 : ALBERT BAERTEN (kleine spouwen 1916

hoeselt 1990)

nr14 : zoon van roelands du vivier, na oorlog naar frankrijk verhuisd.


17/04/07
rik

Volgens foto's in de boeken die Mathieu Rutten schreef over deze periode in onze streek, moet nr.4 André Poesen uit Kleine-Spouwen zijn. Samen met Frans Vangronsveld (1) was hij adjunct van sectoroverste Mengels (3), sector Bilzen van de B.N.B.-Geheim Leger.


22/04/07
frans maurissen

Afgaand op een andere foto die ik toevallig tegenkwam, moet nummer 4 Andries Poesen zijn.


4/07/07
Guido Haesevoets

In de reactie van 4/04/2007 beneden in de tekst moet natuurlijk staan: onbewaakte overweg van de voormalige spoorweglijn Hasselt-Maastricht.


18/09/10
Guido

1. Frans Vangronsveld - Spouwen 2. Kapelaan Willems - Bilzen 3. Edmond Mengels - Vlijtingen 4. Andries Poesen - Spouwen 5. Albert Scheepers - Vroenhoven 6. Albert Baerten - Hoeselt 7. Louis Kirsten - Bilzen 8. Kunnen er niet op komen (onbekend dus momenteel) 9. Nulens Ernest - Kortessem 10. Pierre Thijs - Spouwen 11. Albert Bijloos - Hoeselt 12. Albert Mengels - Vlijtingen 13. Albert Schiepers - Riemst 14. Pierre Roelants du Vivier - Rijkhoven 15. Niet José Lenaerts. Die staat er nergens op hier. 16. Noben Georges - Bilzen 17. Albert Hilven - Waltwilder 18. Frans Goossens - Vlijtingen 19. André Meesters - Bilzen 20. Onbekend. Frans Cabergs staat er niet op ook niet. De mensen hielden vergaderingen in café "Bij Frey in Merem", en waren de kopstukken van de weerstand. Groetjes, Guido


5/06/14
maurits engelen

"7. Louis Kirsten - Bilzen" moet zijn "7. Louis Christens - Bilzen"


7/06/14
Guido Lemeer

Hello, Is deze foto nog ergens te bekomen zonder nummers op de mannen? Zou deze willen gebruiken voor een foto-album over de weerstand. De lijst van deze mensen stuur ik eerder al door. Groetjes, Guido


30/04/17

Kunt u ons meer vertellen over deze foto?

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: