Forum

Familie Jans in Limburg en de Oostkantons

1/1/08 Roel Jans
René BoersmaBeste Roel,
Ik kan helaas jou geen antwoord geven, maar misschien jij wel aan mij. Mijn moeder was Maria Helena Jans, haar vader Johannes Hubertus. Onze voorvader was Hubert Jans, geboren 10-05-1783 te Kortessem als zoon van de ongehuwde Anna Maria Jans. Al heel lang zoekt de familie naar deze Anna Maria. Heeft u aanwijzingen?
Met vriendelijke groet,
René Boersma
1/12/18
Roel JansBeste Genealoog,

Mijn voorouders komen uit Limburg, Herk de Stad, Kortessem, Hasselt.
De stamboom stopt op 17/07/1717 bij de geboorte van Joannis Jans in Hinderhausen.
In het rijksarchief te Eupen ben ik dan verder kunnen opklimmen tot zijn vader Johannes Hubertus Jans, geboren te Hinderhausen op 18/12/1672 en gerelateerd met een onbekende vrouw. Zijn ouders zijn ene Jacobus Jans en Petronella, geboren rond 1645 (?) in Hinderhausen (?). Hinderhausen ligt in de Oostkantons, voormalig Duitsland.
Wat mij intrigeert is: hoe komt een Jans, toch een Vlaamse naam terecht in Duitsland om er rond 1735 opeens (opnieuw ?) te verdwijnen richting Limburg (toch niet bij de deur) om er te huwen in 1739.

Bestond er rond of voor 1650 een migratie vanuit onze streken richting Duitsland omwille van tewerkstelling of omwille van een andere reden ?
Werden er in die tijd misschien strijdkrachten geronseld in onze regionen voor een gevecht in de buurt van Hinderhausen tegen Frankrijk of Spanje ?
Bestaan hierover verlagen of lijsten van opgevorderde mensen ?

Dit alles in de veronderstelling dat mijn voorouders uit Limburg kwamen.
Bestaat er mogelijk een Duitse/ Nederlandse tak Jans, die in Hinderhausen verzeild is geraakt en later uitzwermde naar Belgisch Limburg ?
Of zijn er andere takken Jans die elkaar in Hinderhausen raken ?

Is er iemand die mij informatie kan bezorgen of me de weg wijzen naar iemand die er wel iets van kan weten ?

Graag een reactie, vriendelijke groeten,

Roel Jans
01/01/2008


1/1/08

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: