Forum

spielbank

6/11/15 rik maurissen
maurits engelenBij wasserij de Demer en haar voorgangers (???) werd er binnen het bedrijf machinaal gespoeld. ...
De leiter loep zou wol n de bk en 't wotter wont lichbloo, mt bliskes.
23/12/15
PatrickHadden enkele huizen op de Brugstraat, wat hogerop en aan de beekkant, niet een sterk hellend pad of trappen naar de beek toe? Er was ook een wasserij (Nijssen), maar of die de beek gebruikten om te spoelen?19/11/15
Patrick SlechtenUit de verhalen van Fons Coch zaliger 'weten' we dat Jef Cuvelier stond te vissen vanop de steen onder aan de Brugstraatbrug. Die steen was (is?) bereikbaar via trapjes vanaf de brug, maar ook via een achterdeurtje dat op de beek uitkomt. Citaat uit De Joeng:
"Lnks van de brg wor 'nen trap. Onderaon log 'ne sjaune, graute, bloo steen. At ze op dae steen goenge ston, koste de vroolaaj hin lijved spiele. Vendaog wor do niemed: haaven haugdaog!
De Joeng zog 'ne lange, slanke man aut 't haus kome: Joseph Cuvelier. Zjf hao een van z'n vsrie aut de kas g'hold. (...)"

Waar nu het beeldje van het waswaajfke staat, is een trapvormig terras aangelegd. Was dat er vroeger ook? Er zijn ook trappen van de begijnhofbrug naar de beek toe. Ik kan me voorstellen dat de begijntjes hier hun was deden.

Andere 'spoelbanken' zijn me niet bekend. Voorbij het slachthuis zal er wel niet vaak gespoeld geweest zijn ...
19/11/15
maurits engelenDat "iets" kwam in vroegere tijden niet tegenstroom, maar "met de beek mee" uit de "riolerings"-buizen die van en aan de Gielen-marktkant erin uitmondden. Maar ook aan de Brugstraatzijde verdwenen dergelijke resten met de stroom mee. Men had daarvoor altijd "enen top en enen hok" klaar staan om water uit de beek te putten en na te spoelen, vooral wanneer de Bilzermolen water afliet en de Demer hoog stond .
Of het hyginischer eraan toeging aan de stroomafwaarts-kant van de Brugstraatbrug, waar de lui van Kerkstraat uit"mond"den?
11/11/15
rikPapierenbootjeswedstrijd heb ik daar ook veel gespeeld vanaf het brugje van (Eddy) Rubens en dan voor het eerste tot aan het laatste brugje voor de Brugstraat. Maar ik kan mij niet herinneren dat er "iets" komende van de Markt tegenstroom aangedobberd kwam. Dat zou pas iets geweest zijn!

Overigens, "in mijn tijd" riskeerden ons helemaal niet in dat water. Beeld je dan ook de sensatie en commentaren in bij de vele Bilzerse kijklustigen toen op een keer, ook op die plek, de "Jazzmannen" met tientallen in de beek doken.
10/11/15
maurits engelenRik, er was nog een klein poortje met klein trapje, achter bij "den drkker" Simoens, naast de Kellers-brug. Make van Simoens "spielde" er uitzonderlijk al eens kleine wasjes en Jul en O lieten er papieren bootjes, hun echte kano en rubberbootje te water. Fientje Simoens , onze Pol en ikzelf gingen vanaf dat poortje in de Demer "bojje". Proper was het er zo lang tot er weer een keutel vanaf de Markt-herenhuizen de Demer binnen dobberde, via de povere riolering . Idyllisch ?9/11/15
rik maurissenLangs de beek in Bilzen-centrum waren en zijn er op verschillende plaatsen trapjes af naar het water: in de bocht achter de Casino aan het Klein Troemeltsje (nu verdwenen), naast de brug onderaan de Brugstraat, aan het Begijnhof. Waren er vroeger nog meer?

Als ik thuis over "de spielbank" hoorde praten, dan waren dat de trapjes aan het Klein Troemeltsje. Lijkt mij ook logisch dat men daar de was ging spoelen, waar de Demer Bilzen binnenkomt. Maar spoelde men ook verderop de was, waar het toch niet meer zo proper kon zijn?
Wie weet nog hoe dat zat?
6/11/15

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: