Forum

Startpagina m.b.t. Lezing Vic Mennen.

6/3/14 maurits engelen
Patrick SlechtenDe afbeelding waarvan sprake is genomen uit een atlas van Joost de Hondt, beter bekend als Jodocus Hondius, die in 1606 het werk van de in 1594 overleden Gerard de Cremer, alias Gerardus Mercator, heeft heruitgegeven (zie "Mercator-Hondiusatlas"). Die atlas was een groot commercieel succes. Het bewuste kaartje komt uit een (Franse) kopie uit 1613.

Onze huishistoricus zegt hierover dit:
"'Bilsel' is waarschijnlijk een foutje, de heren waren wel de beste cartografen van hun tijd, maar in die pionierstijd werden wel meer fouten gemaakt. Het feit dat Bilsen geen rode stip en een kerktorentje krijgt heeft m.i. weinig te maken met het feit of het een stad was of niet, maar wel met de grootte en importantie. Kijk maar naar Peer en Beringen: zij komen ook niet verder. Bree, Hamont, Borgloon … staan zelfs helemaal niet vermeld … De Bilzenaren zullen ermee moeten leven dat ze in die tijd echt niet zo ‘belangrijk’ waren. ;-)"

Twee vergelijkbare Mercatorkaarten uit 1584 ('Belgii' en 'Zuidelijke Nederlanden') zijn te vinden op
https://sites.google.com/site/paalberingen/home/beringen-op-kaarten/.
12/3/14
maurits engelenDeskundigen om bijstand gevraagd bij mijn zoektocht die me op het www tot nu toe Mercator als cartograaf en 1615 als datering heeft opgeleverd? 7/3/14
maurits engelenintrigerend dat kaartje van "'Dlant van Luyck" . Datering? Cartograaf? Nooit geweten van de toponymie "Bilsel" voor onze nederzetting.
Wie weet, en zegt, meer?
6/3/14

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: