Forum

Bilisium, Jrg.34/2009, nr. 2

5/4/09 maurits engelen
jeuEen allesomvattende en voor alle periodes en plaatsen voorziene "omzetter" bestaat uiteraard niet.
Misschien is deze site toch al een begin:
http://projects.exeter.ac.uk/RDavies/arian/current/howmuch.html
26/6/09
maurits engelenAls we nu wisten wat op die 23 mei 1561 de Brent Crude Oil stond op de NYMEX en daarbij over de FOREX-koers USDollar/Florentijnse Gulden van die dag beschikten, hadden we misschien een omrekeningsstandaard om Merksem naar onze huidige gevoeligheden op zijn waarde te schatten.7/4/09
Patrick SlechtenVoor 43.000 Florentijnse guldens kon je in de 16e eeuw toch al een flink dorp kopen (i.c. Merksem):
http://merksem.net/regio/geschiedenis/bestuur/jan_van_glimes_antoon_van_straalen.shtml
6/4/09
maurits engelenVan Bilisium kan je altijd iets leren.
In Jrg.34/2009, nr. 2, bijvoorbeeld. Op pagina 5001 e.v. over “de organist”. Nu begrijp ik waarvan de uitdrukking zou kunnen stammen: “ dae mok nogal van zennen élger!”.
(klein foutje op p. 5002: “Op 8 juli 1842” i.pl.v. volgens de context “op 8 juli 1742”.

Nog een foutje, wie maakt er geen .
Op p. 4993 wordt “Dolhain” twee maal “als Dolhin” gespeld. Zo op zijn franco-belgisch, om aan de huidige uitspraak tegemoet te komen. Taalhistorisch (maar ook administratief) ware “Dol-hain” beter geweest want conform de oorspronkelijke “Overmaase” streektaal. Google maar eens op “Dolhain” en trek “hain” na in Wikipedia. ‘k Wist het ook niet, maar van Bilisium kan je veel leren.

‘k Wil echter nog meer weten: Frans die gooit me daar vanop dien orgel de pattacons, de schillingen, de guldens in mijn schoot... ‘k Ben dan maar weer gaan zoeken en stuit dan achtereenvolgens op munteenheden als “stuivers, groten, vlaamse groten” om uiteindelijk in 1252 bij de “fiorino d’oro” uit te komen als vertrekpunt van de “florijn”. Nu zou ik
graag daarvan de huidige waarde kennen. Dat zal natuurlijk moeilijk zijn met al die verschillende standaarden die de waarde van die munten uitmaakten.
Is er niemand die weet heeft van een omrekening, een “historical dutch currency converter” ?

Dank u wel.
5/4/09

Nieuwe reactie plaatsen

Uw naam:
Uw emailadres:
Reactie:
Type de bovenstaande Cijfers: