Bilzen in de Eerste Wereldoorlog

Het boek 

cover dien vervloekten oorlogFrans Maurissen en Koenraad Nijssen maakten een diepgaande studie van de impact van WO I op Bilzen en zijn deelgemeenten. "Dien Vervloekten Oorlog" is een omvangrijk naslagwerk en boeiend kijkboek over het lot van Bilzen en de Bilzenaren voor, tijdens en na de grote wereldbrand. De auteurs hebben bijzondere aandacht voor de politieke en maatschappelijke context van de oorlog, het Belgische leger en de Bilzerse soldaten, de gevechten, de bezetting en het oorlogsleed, de voedselbevoorrading, het activisme, de vele oorlogsslachtoffers ...

Wat het boek ook bijzonder maakt, is de schat aan beeldmateriaal. Dank zij enkele actieve plaatselijke fotografen destijds is ons een unieke en zeer uitgebreide fotocollectie overgeleverd met beelden uit onze stad tussen 1914 en 1918. Sommige van deze foto's kwamen reeds aan bod in ons tijdschrift, andere zijn nog nooit op een verantwoorde wijze gepubliceerd of bleven tot nu toe geheel verborgen. Voor het eerst worden deze beelden nu verzameld en correct geduid.

"Dien Vervloekten Oorlog" verschijnt op 15 augustus, ter gelegenheid van de opening van de WO I-tentoonstelling in de dekenij. Tot en met 14 augustus bedraagt de prijs bij voorintekening 33 euro, daarna is het boek te verkrijgen tegen de winkelprijs van 38 euro. U kunt hier bestellen.

   

De tentoonstelling in de dekenij


Bilisium heeft een tentoonstelling opgebouwd, vertrekkend van de kroniek die Deken Van Venckenray bijhield over de gebeurtenissen in onze stad. Daarom heeft de tentoonstelling plaats in de oude dekenij waar de kroniek geschreven werd. Ze gaat van start op 15 augustus, dag op dag honderd jaar nadat de Duitsers Bilzen binnentrokken.

De tentoonstelling is de eerste van een drieluik en belicht aan de hand van originele documenten de gebeurtenissen vanaf de Duitse inval tot aan het begin van de loopgravenoorlog aan de IJzer, eind oktober 1914. Bilisium plant een tweede tentoonstelling in 2016 over het dagelijks leven van de Bilzenaren, thuis en achter de IJzer. In 2018 sluiten we af met het einde en de nasleep van de Grote Oorlog.

Openingsuren: 15 tot 24 augustus, weekend en feestdagen: 10 tot 19 uur; weekdagen: 14 tot 19 uur. De toegang is gratis.

De tentoonstelling verhuist nadien naar de lokalen van Bilisium in het "Moêderhaus", open op zondagochtend en daarbuiten voor groepen op afspraak.

De tentoonstelling in Grote-Spouwen


Van 7 tot 12 november 2014 focust Bilisium op de betekenis van de Eerste Wereldoorlog voor Grote-Spouwen, met bijzondere aandacht voor de oud-strijders en gesneuvelden van het dorp. Dit wordt gekaderd in de bredere geschiedenis van de grote wereldbrand.

Openingsuren: weekend en feestdagen: 10 tot 19 uur; weekdagen: 14 tot 19 uur. Toegang gratis.
In: Parochiezaal Onder ons, Pastorijstraat, Grote Spouwen.

Oproep


In de komende vier jaar besteedt Bilisium aandacht aan Bilzen en de Bilzenaren in de Grote Oorlog. Er staan een publicatie, lezingen en tentoonstellingen op stapel. We zijn dit al een hele poos aan het voorbereiden en merken dat er nog veel onontgonnen, maar toch belangrijke informatie "onder de mensen" is. Daarom doen we een beroep op iedereen die ons informatie kan aanreiken. Foto's, documenten, voorwerpen, overgeleverde verhalen, zelfs kleine anekdoten kunnen stukjes zijn in de grote puzzel die wij proberen te leggen. Ook de gebeurtenissen in de deelgemeenten en de lotgevallen van hun inwoners interesseren ons daarbij.

U kunt ons helpen door de volgende formulieren in te vullen: 

  • Bilzerse soldaten in de Eerste Wereldoorlog
  • Bilzen, het thuisfront in de Eerste Wereldoorlog