Geschiedenis

Markante figuren


crèmegus

Crème-Gus

1884-1959

August Vandendael werd geboren in Tongeren op 18 maart 1884 als zoon van Joseph Vandendael en Jeanne-Marie Mulleners. Eigenlijk was Gus een zwerver. Reeds op jonge leeftijd liep hij alle markten en foren af waar hij probeerde de kost te verdienen met het opknappen van klusjes. Toen Gus 38 jaar was, maakte hij kennis met de 12 jaar oudere Fin van Bêrsjesnês (Josephine Braeken) die op de woensdagmarkt van Bilzen kermêlle verkocht. Het koppel trouwde kort daarna op 28 oktober 1922. Fin begon met de ambachtelijke productie van roomijs en Gus moest de waar aan de man brengen. De crèmekar, die getrokken werd door een paard, was versierd als een kermiscarrousel: met veel schitterende spiegeltjes, namaakedelstenen en gouden krulletjes en tierelantijnen. Crème-Gus, die in zijn kar troonde als een kleine zelfstandige, deed goede zaken, maar hij had gaten in zijn handen en grote dorst waardoor hij zelden thuiskwam met een gevulde kassa. Daarbij kwam nog dat hij vaak het middelpunt was van soms verregaande grappen, zoals een ‘bombardement' op zijn crèmekar met een struise plaveisteen of een halfbevroren kat in de crème.

Nadat de crèmehandel noodgedwongen was stopgezet, ging Gus zich volledig toeleggen op de mondelinge 'reclame'. Met zijn metalen roephoorn die beschilderd was met de vaderlandse kleuren, schuimde hij de verre omgeving af om luidkeels (en onverstaanbaar) kond te doen van een toneelvoorstelling in het Volkshuis, een concert in het Casino enz. Zijn geliefde openingszin was: "Heden aaavond ...!!!!". Crème-Gus had een grote mond en wist alles beter. Dit leidde vaak tot (doorgaans aangedikte) scheldpartijen, zeker als Gus zich vertoonde op het voetbalveld van de Bilzerse VV.

Na de dood van Fin in 1939 nam Gus zijn intrek in het bejaardentehuis en vervolgde van daaruit zijn alledaags leventje van slenteren en ronddolen. Toen de benen niet meer wilden en Gus ongewild aan zijn zetel werd gekluisterd, ging het snel bergafwaarts. Hij overleed toch nog vrij onverwacht in Bilzen in het oude Hospitaal op 26 juli 1959. Hij werd in zijn stervensuur bijgestaan door twee andere 'coryfeeën' uit die tijd: kapelaan Meertens en 'juge' Faons Bertrand.

 

crème_gus_bilzen1021 crème_gus_in_hoeselt