Extra auditoriumlezing

Kom mêr èns leistere èn het Moêderhaus

3e etage, De Ganshof, Hospitaalstraat 15, Bilzen

Toegang gratis, graag aanmelding (info@bilisium.be) i.v.m. aantal hand-outs.
Vergeet uw leesbril niet!


maandag  26 december 2011, 15 u.

prof. dr. Jan GOOSSENS:

Het Aiol-epos van de Teutoonse Orde

De oudste ridderroman in het Nederlands is Limburgs en dateert van omstreeks 1230. Het is de vertaling van het Oudfranse epos ‘Aiol & Mirabel’.
Slechts enkele fragmenten zijn bewaard, maar het staat vast dat zij stammen uit het archief van Alden Biesen.
Is de Aiol daar ook geschreven? En waarom is dit handschrift zo belangrijk voor de Vroegmiddelnederlandse literatuur?
Niemand is beter geplaatst dan onze streekgenoot (en nu ook ‘Bilzenaar van de maand’!) professor dr. Jan Goossens om dit merkwaardige ridderepos te duiden en de metrische charme ervan te onthullen.
En om aan te tonen waarom de streek van Bilzen meer dan ooit aanspraak mag maken op de titel ‘bakermat van de Nederlandse literatuur’.

Jan Goossens (°Genk 1930) is emeritus hoogleraar Nederlandse historische taalkunde, dialectologie en middeleeuwse literatuur aan de universiteiten van Leuven en Münster (D.). Hij geldt als een briljant taalkundige en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en productiefste naoorlogse neerlandici. In 1988 werd hem in Luik de titel doctor honoris causa verleend. In 2010, bij zijn 80e verjaardag, werd hij gevierd als ereburger van zijn geboortestad Genk. Hij werd gelauwerd met tal van prijzen, waaronder recent nog de Visser Neerlandiaprijs.